Voorrang verlenen !

VOORRANG VERLENEN

In de lesauto draait het natuurlijk om de verkeersregels. Er is denk ik geen vak waar theorie èn praktijk zo dichtbij elkaar staan als bij het geven van rijles. Combineren van de verkeersregels en het autorijden. Zodra het sturen en het schakelen onder controle zijn gaan we beginnen met het toepassen van de regels. Dat valt soms erg tegen.

Op het moment dat een leerling de theorie gehaald heeft wordt hij geacht de regels te kennen. In de praktijk werkt het over het algemeen niet zo.

Kort geleden zakte er een leerling, niet omdat de auto niet onder controle was, maar puur doordat de regels niet goed werden toegepast: Op het laatste moment nog even voor een auto van rechts langs (..kon nog makkelijk..) een tegemoet komende auto die rechts af wou niet voor gelaten bij het linksaf slaan (..hij wachtte toch voor mij..)en tot slot de borden bij een wegversmalling niet begrepen.

De betreffende kandidaat kreeg geen ingreep, want het ging allemaal net “goed”. Kandidaat vond na het examenritje dan ook dat hij prima had gereden en begreep niet dat hij gezakt was, want.. geen ingreep en de auto was niet 1x afgeslagen. Voor een examinator is dat moelijk om uit te leggen, want kandidaat heeft tenslotte het theorie-examen gehaald.

Vaak komt het voor dat een leerling situaties meekrijgt als ze zelf passagier zijn, of bij ouders in de auto of bij vrienden. De meeste mensen krijgen een “eigen” rijstijl na het behalen van het rijbewijs. En na een aantal jaren sluipen er fouten in die niet meer gecorrigeerd worden. Dat in combinatie met een matige theoretische kennis kan er voor zorgen dat het met het examen fout gaat.

Daarom wil ik even stil staan bij de betekenis van: VOORRANG VERLENEN.

VOORRANG VERLENEN betekent: “het de betrokken bestuurders in staat stellen ONGEHINDERD hun weg te vervolgen”

En bij het woordje ONGEHINDERD gaat het in de dagelijkse verkeerspraktijk fout:
*Een fietser die zijn trappers even stil moet houden, omdat er nog eventjes een auto voorlangs gaat is hinderen.
*Een auto die de bocht niet meer kan nemen, omdat een ander niet goed voorsorteert is hinderen.
*Hard een kruispunt naderen en vervolgens op het laatste moment toch stoppen voor een ander is hinderen.

We kennen allemaal wel een moment in de auto..op de fiets of lopend dat je schrikt van het feit dat je niet weet wat je mede weggebruiker gaat doen… dat is HINDEREN. Soms zijn de gevolgen hiervan zo ernstig dat je daardoor een verkeerde beslissing neemt. Jezelf misschien onderuit hebt geremd op de fiets….

Het zou mooi zijn als we met elkaar eens gaan nadenken over de letterlijke tekst van het voorrang verlenen.. elkaar ongehinderd onze weg laten vervolgen. Zorgen dat we niet opvallen door hard te naderen, maar dat onze medeweggeruikers niet eens door hebben dat we ze naderen.

Dat zou mooi zijn.. toch?

Groet en rij veilig,

Els.