Zomerse gladheid 

ZOMERSE GLADHEID

Dat het in de winter glad kan zijn daar zijn we ons wel van bewust, maar in de zomer kan het ook glad zijn! Verraderlijker dan in de winter zelfs. Normaal gesproken is een natte weg niet glad, hooguit minder stroef.

In de winter worden we gewaarschuwd door codes geel/oranje/rood, maar in de zomer hoor je daar eigenlijk niets over. Na een lange droge periode liggen er veel olie en vuildeeltjes op het wegdek die normaal gesproken weggespoeld worden naar de goten en zijkanten van de weg. In de zomer kan er na een plotselinge bui, maar vooral door een enkele miezerbui gladheid ontstaan. Dit is te zien doordat er bubbeltjes/schuimlaag op de weg ontstaat. Olie is lichter dan water en dat veroorzaakt dit laagje. Bij remmen en/of abrupte stuurbewegingen kun je hierdoor in de slip raken. Wees dus gewaarschuwd!

Ook kunnen klinkerwegen, putdeksels en moslaagjes op de weg glad worden.

Als het hard regent is het probleem van korte duur en spoelt alle vuiligheid van de straat, maar met name bij lichte buien blijft het nog steeds op de weg drijven.

Dus houdt voldoende afstand op je voorligger, iets meer dan de normale afstand en misschien is het verstandig om je tempo iets aan te passen.

Een heel ander verhaal dat zich voordoet met regen is aqua-planing (géén planning, je kunt het niet plannen 😉 ) Wanneer je op een wegdek rijdt met spoorvorming (spoorvorming zijn uitgesleten wegdelen waar veelvuldig verkeer overheen is gereden) blijft hier water in staan. Als je hier met hoge snelheid overheen rijdt, 80 km of harder, kan het zijn dat het profiel van je banden het water niet voldoende meer kan wegwerken, daardoor ontstaat er een laagje tussen de band en het wegdek. De auto drijft dan als het ware. Je hoort dit in de auto aan het stijgen van het toerental. Je auto is dan voor korte periode stuurloos.
Mocht je dit overkomen laat dan het gas los, verder niets doen en wacht rustig tot de auto weer grip krijgt, meestal lost dit probleem dan vanzelf weer op.

Banden met voldoende profiel zijn natuurlijk een must. Mocht je in de gelegenheid zijn volg dan eens een anti-slipcursus of een verkeersveiligheidstraining, bijvoorbeeld bij Pro-Drive. Wij bij Rijschool Dekker hebben natuurlijk alle drie cursussen gevolgd, zodat wij goed voorbereid de weg op gaan.

Nog een tipje om de zomer goed door te komen: denk aan voldoende ruitenwisservloeistof! De ruiten van de auto zijn droog en vettig als je langere tijd de ruitenwisser niet gebruikt, dan heb je bij een beginnende bui extra vloeistof nodig om voldoende zicht te houden.

Wij wensen iedereen een fijne zomer en rij veilig!

Groet, Hans, Els en GerwinPlease type your content here…